Sigurnost djece u vrtiću

Vrtić je kao posebna socijalna sredina usmjeren na što kvalitetnije djelovanje prema djetetu kao individui, a roditelj od vrtića očekuje potpunu brigu za svoje dijete, te pomoć pri svladavanju različitih odgojnih poteškoća. Tjelesna, zdravstvena i emocionalna sigurnost jedni su od najvažnijih elemenata boravka djeteta u vrtiću.

PRIJEM DJECE U VRTIĆ I ODLAZAK DJECE

 • Dijete u vrtić može dovesti i iz vrtića odvesti punoljetna osoba, u pravilu roditelj (prema navedenoj izjavi u kojoj se nalazi popis osoba koje će dolaziti po dijete).
 • Ukoliko dijete dovodi ili odvodi osoba koja nije roditelj ili ovlašteni skrbnik djeteta, a ne nalazi se na izjavi, potrebno je naglasiti to odgojitelju ili ravnatelju.
 • Ukoliko je roditelj u vidno alkoholiziranom stanju, nije mu dopušteno odvesti dijete.
 • Osoba koja dovodi dijete obvezna je predati dijete njegovom ili dežurnom odgojitelju. Nije prihvatljivo dovesti dijete do ulaza ili dvorišta i pustiti ga da samo uđe.
 • Ukoliko dijete želi odvesti osoba koja po pravomoćnom rješenju Centra za socijalnu skrb ima zabranu ili zapreku kontakta sa djetetom, odvođenje joj neće biti dopušteno.

POSTUPAK RODITELJA KOJI SU RAZVEDENI ILI SU U POSTUPKU RAZVODA

 • Razvedeni roditelji ili roditelji u postupku razvoda trebaju dostaviti ravnatelju/odgojitelju rješenje o razvodu i skrbništvu nad djetetom pri upisu u vrtić ili u trenutku pokretanja postupka i dobivanja rješenja. U takvim slučajevima dijete dovodi isključivo skrbnik ili osobe za koje je skrbnik potpisao izjavu.

MJERE SIGURNOSTI PRI PRIJEVOZU DJECE

 • Ukoliko dijete sudjeluje u programskom sadržaju koji zahtijeva prijevoz (izleti, posjeti..), potrebno je potpisati suglasnost, čime roditelj/skrbnik potvrđuje svoj pristanak.

MJERE SIGURNOSTI U PREHRANI

 • U vrtić nije dopušteno unošenje hrane uz koju nije navedena deklaracija, niti hrane pripremljene u domaćinstvu.

OSTALE MJERE SIGURNOSTI DJETETA:

 • Ukoliko postoje sumnje odgojitelja u zlostavljanje ili zanemarivanje djeteta, odgojitelj će prvo razgovarati sa roditeljima i pokušati utvrditi jesu li roditelji primjetili promjene kod djeteta. Ako se određena situacija ponovi ili ponavlja nekoliko puta, a roditelj ne poduzme mjere zaštite i otklanjanja uočenih stanja, odgojitelj će isto prijaviti ravnatelju, a ravnatelj će prijavu proslijediti Centru za socijalnu skrb. Odgojitelj svaku sumnju evidentira u vođenoj pedagoškoj dokumentaciji, kao i o mjerama poduzetim prema roditeljima ili ostalim djelatnicima vrtića.
 • Dijete koje je bolesno ne može boraviti u vrtićkoj skupini, jer se povećava mogućnost obolijevanja ostale djece, a bolesnom djetetu treba pružiti posebnu njegu, koju mu vrtić tada ne može pružiti.
 • Ukoliko dijete ima akutne zarazne bolesti (vodene kozice, ospice, šarlah, gnojnu anginu..) ne može boraviti u vrtiću, kao ni dijete koje povraća, ima proljev, povišenu tjelesnu temperaturu, svrab ili uši u kosi. Ako su navedena stanja uočena tijekom boravka u vrtiću, odgojitelj će odmah obavijestiti roditelje, te predložiti da dijete odvedu liječniku, a pri ponovnom dolasku prilože liječničku ispričnicu o zdravstvenom stanju djeteta.
 • Lijekovi se u vrtiću ne daju, osim iznimno, do dolaska roditelja, ukoliko je u međuvremenu roditelj isto dopustio.
 • Ukoliko dijete boluje od neke kronične bolesti, može boraviti u vrtiću tada kada je u stabilnom stanju, a uz dopuštenje liječnika. Ako zbog takve bolesti dijete treba uzimati lijekove, daje ih roditelj, a iznimno odgojitelj, uz pismenu uputu nadležnog liječnika i pismeno odobrenje roditelja.
 • Ukoliko je  utvrđeno da je dijete alergično na neku namirnicu ili lijek, o tome treba pravodobno obavijestiti odgojitelje.